12.3) Genezende Voeding

Om het biologische terrein van de zieke Westerse mens terug te leiden in de richting van het ijkpunt van de perfecte gezondheid beveelt ook de bio-elektronica een dieet aan dat voornamelijk vers, rauw, biologisch en  thuis bewerkt is of dat gekiemd of melkzuur gefermenteerd is. Enkele voorbeelden van de meetwaarden van dit soort voeding, zoals Vincent die bepaald heeft, volgen onderstaand.

Tabel 2

Rauwe groenten PH rH²
Peentjes 5,49   9,5
Komkommer 6,18 17
Sterrenkers 5,5   9,5
Zwarte radijs 5,95   9,5
Selderie 5,73   9,5
Rammenas 6,5 13

Alle soorten sla zullen ook goede waarden hebben. Maak daarom van sla en bovenstaande soort groenten een rauwkostsalade en maak deze salade aan met ambachtelijk geproduceerde ongepasteuriseerde en ongefilterde appelazijn en met spijsolie van de eerste koude persing. Gebruik hierin alleen ambachtelijk gewonnen zeezout en eventueel wat kruiden. Het belang voor de gezondheid van de dagelijkse consumptie van een grote verse en  rauwe salade, zoals aanbevolen door Ann Wigmore, Dr. Schnitzer en Kousmine blijkt uit bovenstaande tabel. Doe ook wat fijn gesnipperde zeewier door de salade voor de aanvoer van spoormineralen. Zeewier wordt vooral door Ann Wigmore aanbevolen. Als u problemen met uw schildklier hebt vraag dan eerst aan de huisarts of u zeewier mag gebruiken, want zeewier is erg rijk aan jodium.

Rijp fruit is vooral zuur. Rijp fruit biedt vooral veel H+ of protonen aan.

Tabel 3

Rauw fruit PH RH²
Aardbeien 4 23
Abrikozen 3,5 24
Aalbessen 3,5 15
Citroenen 2,5 18
Grapefruit 4,2 22
Sinaasappelen 3,4 19,5
Zwarte bessen 5,5 20
Frambozen 3 20
Druiven 3,4 17,8

Dr. Schnitzer zegt dat de consumptie van rauw fruit niet belangrijk is voor de gezondheid. Fruit zoals we dat tegenwoordig kennen is een product dat pas heel laat in de evolutie van de mens gekweekt is. Het kwam dus niet of nauwelijks voor in het oerdieet waarop de  mens geëvolueerd is. Echter als therapeutisch  tegenwicht voor het basische aderlijk bloed zoals we dat tegenwoordig in onze Westerse maatschappij kennen, is het zure fruit volgens de bio-elektronica wel degelijk belangrijk en met name als genezende voeding.

Bij fruit is het belangrijk dat het van biologische herkomst is. Fruit is erg kwetsbaar voor met name schimmelziektes en wordt daarom vaak met landbouwvergif behandeld. Als u echter geen biologisch fruit kan vinden of betalen, eet dan het gangbare fruit, maar was het goed en schil het. Het Budwig papje zoals Kousmine dat aanbeveelt is een lekkere manier om dagelijks fruit te eten. Als u s’ochtends en aan het eind van de middag lekkere trek krijgt, eet dan een of twee stuks rijp fruit op de lege maag.

Melkzuur gefermenteerde groenten, gekiemde granen en kruiden hebben uitstekende meetwaarden. We kunnen de volgende waarden uit een grafiek van Vincent bij benadering aflezen.

Tabel 4

Melkzure gefermenteerde groenten pH rH²
Bieten 4,7 4
Worteltjes 4,8 6
Zuurkool 4,7 9
Kruiden
Bio knoflook 5,5 8
Peterselie 5,8 7+
Gekiemde zaden en granen
Alfalfa 5,3 3
Rogge 6,5 1

Ann Wigmore wijst als verklaring voor het belang van de melkzure fermentatie en het kiemproces op de grote hoeveelheden vitaminen en enzymen die hierbij ontstaan. Let ook op de bijzonder gunstige waarden van gekiemd granen en zaden. Renzenbrink4) wijst op het feit dat de melkzure bacteriën een gereduceerde omgeving in stand houden in het maagdarmkanaal. Verder zien we in tabel 4 de bijzonder gunstige meetwaarden die bij deze processen ontstaan. In de bio-elektronica wordt het gereduceerde en zure gebied dan ook gekenschetst als het gebied waarin het leven ontstaat.

De bio-elektronica doet voor genezende voeding voor de degeneratieve ziektes van de Westerse mens de volgende aanbevelingen:

  • Rauwe groenten, zowel wortel, stengel als blad, zijn min of meer gereduceerd en zwak zuur. Voorbeelden zijn rode bieten, wortelen, radijs, komkommer, selderie, groene kool, sla etc. Kijk voor rauwe groenten bij Dr. Schnitzer.
  • Wortelgroenten mogen echter alleen biologisch gegeten worden. Zij concentreren het landbouwvergif, als dat gebruikt wordt. Kousmine noemt het voorbeeld van prachtige niet biologische worteltjes, die dodelijk bleken te zijn voor de konijnen waaraan ze gevoerd werden. Gelukkig werden de mensen die deze worteltjes gegeten hadden alleen maar ziek.
  • Melkzuur gefermenteerde groenten zijn gereduceerd en zuur. Zij saneren de hele spijsvertering. De melkzuurbacteriën zorgen voor het juiste gereduceerd terrein in de darmen waardoor rotting bacteriën geen kans hebben. Voorbeelden zijn echte zuurkool, echte augurken op zuur, gefermenteerde bieten etc. (Zie, “Making Sauerkraut and pickeld vegetables at Home”, of het kookboek “Nourishing Traditions”)
    Pas op! Melkzuur gefermenteerde groenten worden vaak nagemaakt, dat is goedkoper en de smaak is soms aangenamer. Zij worden ook vaak gepasteuriseerd en verliezen daarmee hun waarde voor de gezondheid. Overtuig u in de natuurvoedingswinkel dat het om echte natuurlijk gefermenteerde ongepasteuriseerde groenten gaat. Of leer zelf zuurkool maken. Eet echte zuurkool rauw, dat is best lekker. Kijk voor inspiratie  met betrekking tot melkzure fermentatie ook bij Ann Wigmore.
  • Vrijwel alle soorten vers en rijp biologisch fruit zijn zuur en zwak gereduceerd. Voorbeelden zijn appels, sinaasappelen, kersen, pruimen, abrikozen, kiwi, caci, bessen, citroenen. Zon gedroogd fruit zoals pruimen en abrikozen worden ook aanbevolen. Laat ze wel een dag inweken in water van een goede kwaliteit (Spa Reine, Volvic of Mont Roucous).
  • Ongebrande noten zoals hazelnoten, amandelen, paranoten, walnoten etc. Kijk voor inspiratie bij Ann Wigmore en Dr. Schnitzer. Koop ze in de dop en kraak ze zelf. Let goed op dat ze niet ranzig smaken! Alleen dan kunt u zeker zijn van de waarde voor de gezondheid.
    Gekiemde zaden en granen zoals bijvoorbeeld tarwe, spelt, alfalfa, radijs, linzen, sterrenkers etc. Bij de natuurvoedingswinkel zijn zakjes kiemmix verkrijgbaar. Kijk voor het kiemen van zaden, granen en noten bij Ann Wigmore.
  • Verse kruiden zoals bijvoorbeeld ui, knoflook, peterselie en basilicum zijn ook gereduceerd en zuur.
  • Drink alleen zuiver water, met minder dan 20 mg droge stof per liter bij 180 graden Celcius zoals Mont Roucous en melkzuur gefermenteerde dranken zoals bijvoorbeeld kombucha, Kanne Brooddrank, kefir of acidofilus melk.

Kenmerkend voor deze aanbevelingen is dat de genoemde voedingsmiddelen gereduceerd en zuur zijn. Dit lijkt in tegenstelling met de leer van de basenvormende en zuurvormende voedingsmiddelen. Groenten en rijp fruit worden daarin gezien als basenvormend en dus goed voor de gezondheid als het lichaam verzuurd is. Vlees en granen worden gezien als zuurvormend en dus slecht voor de gezondheid bij een verzuurd lichaam.
Hier worden echter de begrippen basen en basenvormend en zuur en zuurvormend door elkaar gehaald. De arts Gabriel Cousens geeft daarom in zijn boek Conscious Eating op blz. 249 het volgende voorbeeld:
“Een rijpe organische citroen bevat een hoge concentratie aan organische zuren en proeft dan ook zuur. Zo’n citroen wordt beschouwd als een zure vrucht. Naast de organische zuren bevat de citroen ook veel basenvormende mineralen. De spijsvertering zet de organische zuren van de citroen om in water en kooldioxide, die door het lichaam uitgescheiden worden. De basenvormende mineralen blijven achter en bestrijdende de verzuring in het lichaam.”

We zien hier dus hoe een zeer zure vrucht zoals een citroen toch basenvormend kan werken. Essentieel is dat deze zuurheid ontstaat op basis van organische zuren die door het lichaam afgebouwd kunnen worden. Coca Cola bijvoorbeeld is ook zuur door het daarin verwerkte fosforzuur. Dit fosforzuur is echter geen organisch zuur dat door het lichaam afgebouwd kan worden. Coca Cola bevordert dus wel de verzuring van het lichaam. Vlees en granen daarentegen zijn niet zuur, maar zijn wel zuurvormend.
Dat het hier om een schijntegenstelling gaat blijkt ook uit het feit dat beide benaderingen dezelfde dieet voorschriften geven in het geval van een verzuurd lichaam. Namelijk veel (verse en rauwe) groenten en rijp fruit en weinig granen en dierlijke eiwitten, verder zo min mogelijk industrieel geproduceerde voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld witte suiker dat ook als zuurvormend beschouwd wordt.

VERVOLG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


× acht = 56