Voorwoord

Toen ik tegen de vijftig liep, merkte ik, dat mijn gezondheid duidelijk achteruit ging. Ik kon niet meer op mijn zij slapen, omdat mijn schouders dan te veel pijn deden. Een nieuw bed met een nieuw matras bracht geen verbetering. Als ik met mijn hoofd draaide dan kraakte het in mijn nek. Gaandeweg begon het harder te kraken. Ik had weinig energie meer. s’Middags na tweeën kwam er op de bank waar ik werkte niets meer uit mijn handen. Ik dronk zo’n tien kopjes koffie met suiker om me gaande te houden. Nog meer koffie hielp niet. Mijn gehoor werd duidelijk slechter. Steeds vaker zei ik tegen mijn vrouw “wat zeg je?”. Mijn gezichtsvermogen werd gestadig minder. Ik had altijd al een sterke bril gehad, maar nu ging het naar de min negen toe. Ook mijn lever deed het niet meer zo goed. Als ik een glas rode wijn had gedronken, dan voelde ik dat de volgende dag nog. Mijn prostaat was niet in topvorm. Ik moest vaak drie maal per nacht naar de wc.
Daar kwam nog bij dat ik, toen ik zeven jaar was, polio gehad had. Als gevolg daarvan is mijn rechterbeen verlamd. Ik loop met een beugel en kan me daarom niet permitteren om te zwaar te worden. Ik woog toen zo’n 85 kilo bij een lengte van 1,84 meter. Echter als mijn gezondheid zo achteruit zou blijven gaan, was het perspectief dat ik op termijn in een rolstoel terecht zou komen.

Mijn vrouw had altijd al belangstelling voor gezonde voeding en thuis at ik daarom gezond, vaak biologisch dynamische groenten en vlees kwam van de Groene Weg slager. De rest kwam uit het reformhuis. Daar kon het niet aan liggen. Duidelijk was dat ik iets verkeerd deed of dat ik iets tekort kwam. Instinctief ben ik toen gestopt met het consumeren van suiker. Ik dronk nog maar drie kopjes koffie per dag en ik ben totaal gestopt met de consumptie van alcohol.
s’Ochtends ben ik muesli gaan eten. Dat maakte de zaak alleen maar erger, want het bleek dat ik die niet meer kon verteren. Voor mij werd toen duidelijk, dat mijn gewone huis, tuin en keuken kennis over voeding onvoldoende was om mijn gezondheid te verbeteren. Ik heb een aantal diëten geprobeerd uit verschillende richtingen, maar ze hielpen niet echt. Waarschijnlijk omdat ik niet goed begreep, wat essentieel was in zo’n dieet en wat niet.

Op een dag stond ik bij de Bruna bij de Engelse pockets en er sprong, als het ware, een boek uit de kast. Dit boek heette “Nutritional Medicine”. De boodschap van dit boek was dat als je gezond at en je suppleerde met vitamines en mineralen, dat je gezondheid dan aanmerkelijk vooruit zou gaan. Het merkwaardige was dat mijn vrouw kort daarvoor duidelijk opgeknapt was van een multi en dat ik dat niet had willen geloven. Ik geloofde toen nog dat inname van een multi alleen maar dure urine produceerde. In een evenwichtige voeding zit toch alles wat een mens nodig heeft? Is onze voeding niet meer evenwichtig of is ons milieu zo vervuild dat evenwichtige voeding alleen niet meer voldoende is?

Wij aten al gezond, dus zou het vooral van de supplementatie moeten komen.
Ik heb me intensief verdiept in allerlei vormen van tekorten aan mineralen en vitaminen en ben tegelijkertijd begonnen met een doelgerichte supplementatie.
Al gauw begon ik resultaten te merken. Ik kreeg meer energie, begon beter te slapen en mijn gehoor verbeterde sterk.
Echter ik speelde met veel plezier tafeltennis, ook competitie. Tijdens het tafeltennissen kreeg ik hoe langer hoe meer last van pijn aan mijn linkerbeen, die al het werk moest doen. Tijdens een korte vakantie in Brussel bleek dat ik mij van terrasje naar terrasje verplaatste, want mijn linkerbeen werd erg snel moe. De beharing van het linker onderbeen was geheel verdwenen. Het werd mij duidelijk dat ik behoorlijke last van aderverkalking in mijn linkerbeen moest hebben. Om dit probleem op te lossen ben ik in de literatuur gedoken en met een geschikte supplementatie wist ik dit probleem in de loop van zo’n twee tot drie jaar weer op te lossen. Het tafeltennissen ging weer zonder problemen.
Inmiddels waren de problemen met het gehoor, de lever en de prostaat ook over en mijn bril was van –8 en –9 terug gegaan naar –7 en –8. Mijn gewicht schommelt tussen de 70 en de 72 kg. Mijn bloeddruk bleef keurig 120 over 80.  Een leesbril is nog steeds niet nodig. Voor mij was het toen duidelijk: supplementatie met vitaminen en mineralen werkt echt!

Mijn vrouw, die ook systematisch was gaan suppleren, had nochtans haar twijfels. Gezondheid kon niet alleen uit een pil, hoe goed ook, komen. Langzaam maar zeker wist zij mij daarvan te overtuigen. Dit betekende echter dat het raadsel weer terug was. Waar zit gezondheid dan wel in? Haar idee was dat gezondheid vooral uit gezonde voeding zou moeten komen. Theoretisch was ik dat wel met haar eens, maar praktisch had ik daar grote moeilijkheden mee. Want wat is gezonde voeding dan? Toen ben ik begonnen met mij systematisch te verdiepen in de vraag wat gezonde voeding nu eigenlijk is. Het bleek mij dat er over heel de wereld in allerlei tijden op veel fundamenteel verschillende manieren gezond gegeten werd. Al die verschillende manieren van eten leverden gezonde samenlevingen op met weinig of geen ziekte. De vraag werd nu wat al deze fundamenteel verschillende manieren van gezond eten gemeen hadden. Wat was het wezen of de essentie van gezonde voeding? Langzaam maar zeker werd ik mij mijn vraagstelling bewust. Ik was op zoek naar de “oer”, de “hoofd”, of “basis” kenmerken van gezonde voeding.

Met behulp van de basiskenmerken die ik gevonden heb en die ik in dit boek beschrijf, kunt u in het algemeen meteen herkennen wat gezond eten is en wat niet. Deze kenmerken gaan op voor een geheel vegetarisch dieet, maar ook voor een dieet dat geheel op dierlijke eiwitten berust en alles wat daar tussen ligt. Zij geven richting bij het inkopen en bereiden van voedsel en bij het duurzaam verbeteren van uw eetgewoonten, zonder dat het u in het keurslijf van een specifiek dieet perst. Als u uit eten gaat in een restaurant, dan helpt het u om de beste keuzes te maken die de omstandigheden toelaten.

Met betrekking tot de rol van voedingssupplementen zijn mijn bevindingen dat zij, met name als er tekorten zijn aan vitaminen, mineralen of essentiële vetzuren, zeker bijzonder nuttig kunnen zijn ter ondersteuning van gezonde voeding, maar zij kunnen daar niet voor in de plaats komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


− 4 = vier