12.5) Verdere Aanwijzingen

De bio-elektronica wijst dus voor genezende voeding in de richting van vers, rauw biologisch, gekiemd en melkzuur gefermenteerd eten. Het eten mag op geen enkele wijze met industriële productie methoden in aanraking geweest zijn. Hoeveel vers en rauw hangt af van de mens in kwestie, zijn gezondheid en zijn omstandigheden. Als men zich gezond voelt, dan wordt vaak aanbevolen om ongeveer 50% van de dagelijkse calorieën vers en rauw te eten. Naarmate men minder gezond is, gaat dit percentage naar de 80 toe.  Zeer belangrijk bij dit alles is dat het eten en drinken lekker blijft, zodat men met smaak eet, anders verteert het niet goed.

De bio-elektronica adviseert, net zoals Kousmine, om niet in water te koken, maar waar mogelijk het te koken eten te stomen. Hierdoor blijven ook gekookte groenten gereduceerder en zuurder dan bij koken in water. Ook gaan er minder mineralen verloren dan bij koken in water. Gestoomde biologische groenten hoeven daarom vaak niet extra gezouten te worden. Niet biologische groenten worden gereinigd door het stomen. Eventueel aanwezige vervuiling is vaak wateroplosbaar en valt met de condens in het water van de stoompan.

Is men eenmaal weer goed gezond dan moet het dieet aangepast worden en moeten er meer granen geconsumeerd worden om het gezonde evenwicht te bewaren tussen zuurvorming en basenvorming in het aderlijk bloed. Zou het bindweefsel toch te basisch en het bloed toch te zuur worden, dan moeten er ook dierlijke eiwitten in het dieet opgenomen worden om het zuur / base evenwicht op het juiste punt in te stellen. Het bindweefsel wordt dan zuurder en het aderlijk bloed basischer.
Met andere woorden, men kan in de eerste instantie zijn gezondheid sterk verbeteren door vooral verse en rauwe groenten en rijp fruit te eten. Is men hierin te fundamentalistisch en te dogmatisch en gaat men er te lang mee door, dan schiet men het ijkpunt van de perfecte gezondheid voorbij en geeft men een andere soort ziektes een kans. Dit is ook de verklaring waarom de gezondheid van veel mensen in de eerste instantie verbetert door een vegetarisch dieet, maar waarom diezelfde mensen minder gezond worden als ze zo’n dieet jarenlang volhouden.

Is men redelijk gezond, dan kan men in zijn algemeenheid gewoon zijn gezonde trek volgen. Een vegetariër bijvoorbeeld, die trek in een biefstuk krijgt, kan die biefstuk maar beter eten. Zijn lichaam geeft met die trek aan dat het behoefte aan vlees heeft. Zin in bijvoorbeeld snoep, ijs of frisdrank daarentegen heeft te maken met een suikerverslaving, die we vrijwel allemaal in mindere of meerdere mate hebben.

Opgepast moet worden dat we geen groentes rauw gaan eten, die daar niet voor geschikt zijn. Rauwe bloemkool of brokolie bijvoorbeeld  zijn nogal hard en vezelachtig en kunnen daardoor de darmen irriteren en met name de kringspier die rechts onder in de buik de overgang tussen de dunne en de dikke darm afsluit.
Als deze kringspier daardoor ontsteekt en gaat kieren, dan kunnen ongewenste bacteriën uit de dikke darm op bezoek gaan in de dunne darm. Kijk ook uit voor pure tarwe zemelen, deze zijn onoplosbaar en vezelachtig. Zij kunnen de darmen ook irriteren.
Houdt het om te beginnen bij groenten waarvan u weet dat ze in het algemeen rauw gegeten worden en waarvan uw ervaring is dat u ze goed verdraagt. Kijk voor rauwe groenten bij Dr. Schnitzer.

De bio-elektronica verbiedt, alle verzadigde en industrieel bewerkte vetten, alle geraffineerde suikers, alle geraffineerde zouten, alle geraffineerde melen en met name wit, met chloor gebleekt meel dat totaal geoxideerd is en alle producten waar dat in gebruikt wordt. Pesticidevrije, onverhitte en dus koudgeslingerde honing in kleine hoeveelheden wordt door de bio-elektronica toegestaan.
Verder zijn verboden gesuikerde (fris)dranken, kunstmatige zoetmiddelen, roken, het gebruik van sterke drank en verder alle industrieel bewerkt voedsel. De sterke voorkeur gaat uit naar zoveel mogelijk biologisch geproduceerd voedsel.

Als u de koffie niet kunt missen, ga dan over op 100% Arabica in plaats van Robusta. Arabica bevat minder dan de helft aan cafeïne dan Robusta en is verfijnder van smaak maar duurder. Beperk u tot twee of drie kopjes zonder suiker of kunstmatige zoetmiddelen. Koffie is geen voedingsmiddel. Het is een genotsmiddel. Ik drink s’ochtends een dubbele espresso met melk van de beste biologische Arabica die er te vinden is en ik zie daar echt naar uit.
Als het u vooral gaat om de opwekkende werking van koffie, probeer dan eens groene thee. Dit heeft de reputatie erg gezond te zijn, maar heeft ook een sterk opwekkende werking. Zie hiervoor “Gezond met groene thee” van Dr. J. Zittlau.

Twee glazen rode wijn van een goede kwaliteit per dag worden toegestaan in de bio-elektronica. Een moderne wijn is echter geen product van het terroir (grond) meer dat ambachtelijk gefermenteerd wordt op basis van de natuurlijke gisten op de druif. Tegenwoordig wordt de wijn gemaakt met behulp van in het laboratorium geproduceerde gisten door een academisch opgeleidde oenoloog (een wijndeskundige). De moderne wijn is dus geen product meer van het terroir, maar van het werk van de oenoloog in de wijnkelder. Hiermee verliest ook de Appellation d’Origine Controlé (AOC) steeds meer aan waarde en is moderne wijn ook industrieel geproduceerd voedsel geworden. Dit soort wijn is daarmee mijns inziens af te raden.

Twee glazen per dag van een biologische rode wijn, die traditioneel ambachtelijk gefermenteerd is, lijkt mij niet ongezond en is best lekker. Gebruik de wijn bij voorkeur bij de maaltijd. Als u geen wijn drinkt, moet u daar vooral niet mee beginnen, tenzij als vervanger voor andere alcoholica. Wordt niet te fanatiek en maak het u zelf niet te moeilijk. Het leven moet wel plezierig blijven. Als u daarvoor de tijd heeft, integreer dan telkens duurzaam een nieuwe gezonde eetgewoonte in uw manier van eten als u daar aan toe bent. Wees zuinig op uw laatste voedingszonden. Het lijkt mij echter verstandig om alle geraffineerde witte suiker, witmeel en alle producten waar dat in zit langzaam maar zeker uit te bannen. Af en toe zondigen, een lekker ijsje met slagroom na een etentje in een restaurant bijvoorbeeld, moet kunnen, als uw gezondheid geen reden tot klagen geeft. Lukt het u niet om een overmatige suikerconsumptie aan banden te leggen, dan kan het eerdergenoemde boek “the Sugar’s Addicts Total Recovery Program” u daarbij helpen.

VERVOLG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


+ 5 = zeven