14) Gezonde Voeding in de Praktijk

14.1) De inkoop

Voeding die een bijdrage aan uw gezondheid levert kunt u herkennen aan het feit dat deze vers, rauw, biologisch, gekiemd of lacto gefermenteerd is en thuis bewerkt moet worden. Stomen is de beste manier van koken.
Voeding die afbreuk doet aan uw gezondheid, kunt u herkennen aan het feit dat het industrieel met hitte, met chemicaliën of met chemische processen is bewerkt, of dat het geraffineerd is. Bakken in vet en koken in water zijn in het algemeen de slechtste manieren van koken

De bewerking van voedsel kan uw gezondheid bevorderen of kan daar afbreuk aan doen. Dat hangt van het productieproces af. Als we bijvoorbeeld de productie van yoghurt nemen, dan is de productie van yoghurt goed als de melk normaal lacto gefermenteerd wordt en aansluitend aan de consument verkocht wordt. Als men de yoghurt pasteuriseert, om deze langer houdbaar te maken, dan kan de smaak nog steeds uitstekend zijn. Echter zijn waarde voor de gezondheid heeft de yoghurt door deze hitte behandeling verloren. De enzymen in de yoghurt zijn door de hitte behandeling kapot gemaakt en de melkzuur producerende bacteriën zijn gedood. Als u zelf de yoghurt maakt, dan weet u zeker dat het op de juiste manier geproduceerd is en dat het levende yoghurt is. Dit wordt bedoeld met thuis bewerkt. U kunt ook ongepasteuriseerde levende yoghurt kopen. U moet dan op de winkel kunnen vertrouwen.

Als u ambachtelijk geproduceerd voedsel koopt, dan moet u weten wat de gebruikte grondstoffen zijn en hoe het productie proces in elkaar steekt. Als u bijvoorbeeld zuurdesembrood koopt dan is van belang hoe het graan verbouwd is (biologisch) en gedroogd is (onder 30 graden Celcius). Hoe het meel gemalen is (met molenstenen). Welke toevoegingen aan het deeg gedaan zijn (alleen zuurdesem en zeezout) en of er in dezelfde bakkerij ook gistbroden gebakken worden. In het laatste geval zullen de gistsporen in het deeg voor het zuurdesembrood terechtkomen en is het brood geen echt zuurdesembrood meer. Het ruikt in het algemeen ook niet meer licht zurig. De winkel waar u uw zuurdesembrood koopt, kan u dit allemaal vertellen.

Het is dus van belang dat u gaandeweg wat kennis verwerft van de manier waarop voedsel geproduceerd wordt als u deze niet thuis bewerkt, maar het in de winkel koopt. In het begin moet u kunnen vertrouwen op uw winkelier.

14.2) Gezond eten en leven

Voor de meeste mensen wordt hun gezondheid pas belangrijk als ze ziek worden. Zoals de Amerikanen dat zo mooi zeggen “you don’t know what you have got till it is gone” Ziekte wordt over het algemeen beschouwd als iets wat de mens overkomt en niet als iets wat de mens kan voorkomen. Het zal inmiddels duidelijk zijn geworden, dat ziekte iets is wat u meestal kan voorkomen door op tijd uw eet en leefgewoontes te verbeteren. Als u zich nog goed gezond voelt, dan zult u daar vaak niet erg voor gemotiveerd zijn. Zou u toch iets willen doen, overweeg dan de onderstaande twee punten:

 • Neem minstens een half uur per dag de tijd voor lichaamsbeweging in niet vervuilde open lucht. De bossen, de hei en het strand zijn de beste plaatsen. In een grote stad als Amsterdam bijvoorbeeld zijn het Vondelpark of de Sloterplas goede plaatsen om lichaamsbeweging te nemen. Stevig wandelen is voldoende.
 • Leg de nadruk wat meer op vers, rauw en biologisch voedsel, met name op grote verse en rauwe salades, die steeds verschillend van samenstelling moeten zijn. Eet wat minder gekookt voedsel en eet veel minder industrieel bewerkt voedsel. Eet wat meer volle granen en wat minder aardappelen. Eet dagelijks rijp biologisch fruit. Probeer geen suiker of producten waar suiker in verwerkt is te eten.

Om deze richtlijnen wat concreter te maken zet ik ze af tegen de richtlijnen van het Voedingscentrum voor volwassen mensen tussen de 20 en de 65 jaar. Deze richtlijnen gelden voor volwassen mensen, die geen klachten hebben. U moet ze interpreteren tegen de achtergrond van de inhoud van dit boek, maar u moet ze alleen als een voorbeeld opvatten en niet als een voorschrift.

Brood

Het voedingscentrum adviseert 5 tot 7 sneetjes brood per dag.

Ik adviseer 4 tot 5 sneetjes zuurdesem volkoren brood. Een sneetje zuurdesem volkorenbrood is zwaarder dan een sneetje gewoon brood. Qua totaal gewicht komt dit ongeveer op hetzelfde neer. Naast zuurdesem volkorenbrood, kan ook gedacht worden aan zuurdesem spelt brood of kamut brood. De broodsoorten moeten gebakken zijn van biologisch verbouwd kiemkrachtig graan. Brood bestaat voor een belangrijk deel uit geconcentreerd koolhydraten, die veel energie of veel lichaamsvet opleveren. Als u af wilt vallen, halveer dan het aantal sneetjes brood. Voor verantwoord broodbeleg kunt u zich bij de natuurvoedingwinkel oriënteren.

Aardappels

Het voedingscentrum adviseert 3-5 stuks per dag.

Ik adviseer eveneens 3-5 stuks per dag, maar dan beslist van biologische kwaliteit en alleen gestoomd. Afgewisseld moet worden met volle granen, bruine rijst, volkoren pasta of peulvruchten, allen eveneens van biologische herkomst. Wilt u afvallen, dan is het verstandig om de hoeveelheid van dit soort geconcentreerde koolhydraten minstens te halveren.

Groente

Het voedingscentrum adviseert 3 tot 4 groentelepels per dag (150-200 gram).

Dit advies van het voedingscentrum impliceert echter dat de groente gekookt wordt. Ik adviseer om minstens 200 gram groente per dag vers en rauw te eten.
Dit kan door de avondmaaltijd te beginnen met een grote rauwe salade die elke dag anders van samenstelling moet zijn. Recepten vindt u in Schnitzer Intensiv Kost, Schnitzer Normal Kost. Ook in gewone kookboeken zult u recepten vinden voor verschillende soorten rauwe salades. Gekookte groente is alleen toegestaan als de groente gestoomd wordt. Als u meer dan 200 gram verse rauwe groenten wilt eten, ook als u probeert af te vallen, dan kunt u dit rustig doen.

Fruit

Het voedingscentrum adviseert 2 stuks fruit per dag. Dat is ongeveer 200 gram.

Ik onderschrijf dat advies, maar adviseer fruit van biologische herkomst te eten. Eet dat goed gewassen met schil. Als dat te duur is neem dan regulier fruit, maar was het goed en eet het alleen geschild. Als u meer fruit per dag wil eten, dan is dat akkoord. Ook als u aan het afvallen bent. Eet het fruit bij voorkeur aan het eind van de ochtend en van de middag als u lekkere trek krijgt op de lege maag.

Melk en melkproducten

Het voedingscentrum adviseert 2 tot 3 glazen per dag.

Ik adviseer om geen gepasteuriseerde en dus verhitte melk te drinken, waarin alle enzymen dood zijn. Teveel mensen kunnen deze melk niet goed meer verteren en worden er allergisch voor. Als ik goed ben geïnformeerd, dan wordt in Nederland  alle melk volgens de wet gepasteuriseerd. Als echter u toch op ziektekiemen gecontroleerde verse rauwe melk  bij de boer kan krijgen, dan zijn 2 tot 3 glazen per dag bijzonder goed voor de gezondheid. Indien u toch gepasteuriseerde melk wilt drinken, dan is biologische of biologisch dynamische melk de beste keus. Echte yoghurt met levende melkzuur producerende bacteriën of acidofilus melk zijn uitstekend voor de gezondheid. Dit soort yoghurt mag dus niet gepasteuriseerd zijn, want dan zijn de nuttige melkzuur producerende bacteriën dood. U vindt deze soort yoghurt vooral bij de natuurvoedingswinkel. Ik heb hem echter ook gevonden bij Albert Heijn (Witte Vifit zonder fruit erin).

Kaas

Het voedingscentrum adviseert 1 tot 2 plakken per dag (20-40 gram).

Ik adviseer om maximaal 2 tot 4 plakken echte boerenkaas, gemaakt van rauwe melk te eten.

Vlees, vis, ei, tahoe en tempé

Het voedingscentrum adviseert dagelijks 100 gram vlees, vis of ei te eten. Het aardige is hier dat gesproken wordt over rauw gewicht. Als dit vlees gebakken wordt, loopt het water eruit, schrompelt het stukje vlees ineen en blijft er nog 75 gram over. Dit soort vlees uit de intensieve veehouderij moet u niet hebben!

Ik adviseer om per dag 100 gram vlees van biologische herkomst te eten, bijvoorbeeld van de Groene Weg slager. Met het lamsvlees uit Nieuw Zeeland of met Argentijns rundvlees is ook niets mis. Wat vis betreft adviseer ik om alleen vis te eten, die op zee gevangen is. Dus geen gekweekte vis, die vaak met antibiotica behandeld wordt. Vanwege de vervuiling van de binnenwateren adviseer ik ook geen zoetwater vis. Vette vis zoals gestoomde, niet gebakken, makreel en nieuwe haring zijn erg goed voor de gezondheid. Stoom vis bij voorkeur. Vlees, zoals bijvoorbeeld kip, kan ook gestoomd worden.

Eet af en toe een dag geen vlees. Ik heb slechte ervaringen met helemaal geen vlees eten. Eet daarom minstens een keer per week of per tien dagen vlees, gevogelte of vis. Koop zonodig minder, maar kwalitatief beter en dus duurder vlees van biologische herkomst. Als u lamsvlees lekker vindt, dan boft u. Nieuw Zeelands lam is relatief goedkoop en bij de kilo slager te krijgen.

Vleeswaar

Het voedingscentrum adviseert 1 tot 2 plakjes per dag (15-30 gram).

Ik adviseer om geen vleeswaren te eten. Vleeswaren worden veel te veel bewerkt met allerlei chemische stoffen.

Halvarine op brood

Het voedingscentrum adviseert om 5 gram per sneetje brood te gebruiken.

Halvarine is een industrieel vervaardigd vet. Ik adviseer om alleen de beste kwaliteit roomboter te gebruiken en de boterhammen daarmee dun in te smeren. Een goede kwaliteit roomboter is zo uit de koelkast te smeren. De roomboter met het Demeter keurmerk is zo’n boter. Het is de lekkerste die ik ken, maar tevens ook de duurste. Deze boter is te krijgen in de natuurvoedingswinkel.

Margarine voor de bereiding

Het voedingscentrum adviseert 15 gram in de pan.

Margarine is een industrieel vervaardigd vet. Ik adviseer om te bakken en te braden alleen olijfolie en goedkopere roomboter. Bak en braad echter zo min mogelijk.

Vocht

Het voedingscentrum adviseert 1,5 liter vocht per dag.
Dit betekent dat de koffie, de thee etc. meegeteld worden in de dagelijkse vochtinname.

Ik adviseer om dagelijks 1,5 liter water, geen vocht, van de beste kwaliteit die u kunt vinden te drinken. Bijvoorbeeld Mont Roucous of Spa Reine. Koffie drijft vocht af, als u veel koffie drinkt, moet u een halve liter water per dag extra drinken. Of drink bij elk kopje koffie een glaasje water.

Voedingssupplementen

Het Voedingscentrum is een tegenstander van voedingssupplementen.

Ik adviseer om dagelijks een multi vitamine en mineralen supplement en twee keer per dag een halve gram vitamine C poeder bij de maaltijd te nemen. Doe dit bijvoorbeeld vijf dagen in de week en in het weekeind niet. Neem uw supplementen twee maanden en daarna een maand niet. Dit scheelt in de kosten en voorkomt dat uw lichaam went aan de supplementen.

Kijk uit met de inname van teveel supplementen. Meer is niet beter.
Als u lichaam de aangeboden hoeveelheid van een mineraal of een vitamine niet kan verwerken, dan moet het energie steken in het afvoeren daarvan. Als dat niet lukt, dan worden ze ergens in uw lichaam gedumpt en als afvalstof opgeslagen.

Suiker

Opvallend is dat ook het Voedingscentrum tegenwoordig niet adviseert om suiker te eten.
Vroeger was dat wel anders, toen werd suiker aangeprezen vanwege het feit dat het energie zou geven.

Tenslotte nog de volgende bijkomende adviezen.

 • Gebruik geen regulier industrieel geproduceerd wit keukenzout maar alleen ambachtelijk gewonnen zeezout. Dit is herkenbaar aan de grijze blokvormige kristallen. Maak het zout fijn in een vijzel en niet in een zoutmolen met een metalen maalwerk. Het witte Fleur de Sel uit de Camarque of uit de Vendee is ook ambachtelijk zeezout. Het blijft wit doordat het op een bepaalde manier met de hand geoogst wordt.
 • Gebruik geen industrieel geproduceerde witte suiker in welke vorm dan ook. Ook niet in snoep, in consumptie ijs, in jam of in frisdranken. Kleine hoeveelheden koud geslingerde honing, echte rietsuiker of oerzoet zijn toegestaan.
 • Gebruik geen industrieel geproduceerd wit meel of producten waar dat in zit. Maal uw graan, indien mogelijk, thuis en verwerk het meteen.
 • Gebruik alleen spijsolie van de eerste koude persing. Olijfolie, zonnebloemolie, sesamolie en lijnzaadolie. Bewaar lijnzaadolie in de koelkast. Gebruik echter niet meer dan twee eetlepels spijsolie per persoon per dag. Alleen van olijfolie mag u meer dan twee eetlepels per dag gebruiken.
 • Gebruik alleen echte appel of wijn azijn in de salade. Deze azijn mag niet gepasteuriseerd of gefilterd zijn.
 • Beschouw het bovenstaande als een ideaal. Probeer dat niet ineens te bereiken, maar werk er langzaam maar zeker naar toe. Verbeter steeds een eetgewoonte en integreer die in uw dagelijkse manier van eten.
 • Als u wilt afvallen, gebruik dan minder geconcentreerde koolhydraten zoals, aardappelen, brood, pasta en rijst. Als u nog trek heeft, eet dan meer verse rauwe groenten en rijp fruit. Het is de bedoeling dat u karig eet, maar niet zo dat u nog honger hebt. Door duurzaam zo te eten ben ik zelf zonder enige moeite van 85 kg op een gewicht uitgekomen dat schommelt tussen de 70 en de 72 kilo bij een lengte van 1,82 meter. Ook mijn dochter is op deze manier moeiteloos meer dan tien kilo afgevallen. U moet daar echter wel rustig de tijd voor nemen.

Als u weer terug gaat naar uw vroegere manier van eten, dan zult u merken, dat u uw vroegere figuur en gewicht en uw oude klachten ook weer terug krijgt.
U zult merken dat u af en toe zult “zondigen”. Vergeef het u zelf en doe het niet te vaak. Het leven moet wel aangenaam blijven. Wat zijn chocola, chips, knabbels en consumptie ijs soms toch lekker! In het begin van mijn omschakeling naar gezonder eten, hield ik de discipline erin door de weeks en zondigde ik bescheiden op het weekend of op feestjes.

U zult gemerkt hebben dat mijn adviezen qua soort en qua hoeveelheden niet zoveel verschillen met die van het Voedingscentrum. Het verschil zit vooral in de kwaliteit, de manier van bereiden en de afwijzing van industrieel geproduceerde voeding.

Een goed en praktisch kookboek dat aardig in lijn is met bovenstaande adviezen is “Gezond Lekker Eten, Kookboek voor volwaardige voeding” van Vreni de Jong en Irmela Kelling. Met volwaardige voeding wordt hier hetzelfde bedoeld als ik bedoel met biologische voeding. Het is voeding die zijn volle waarde behouden heeft. Denk eraan om groenten die niet rauw gegeten kunnen worden zoveel mogelijk te stomen en niet in water te koken.

14.3) Het volgen van een dieet

Wilt u toch een dieet volgen, volg dan bijvoorbeeld de methode Montignac. Ondanks alle kritiek werkt dit dieet gewoon als het juist toegepast wordt. Op bladzijde 23 in mijn uitgave vertelt Montignac het volgende:

“U zult verder tot uw verrassing ontdekken dat als u volgens deze nieuwe principes eet, u uw vroegere lichamelijke en geestelijke vitaliteit terugvindt en ik zal u uitleggen hoe dat komt. U leert dat gebrek aan veerkracht en achterblijvende prestaties in sport of beroep vaak hun oorzaak vinden in bepaalde eetgewoonten.
U zult merken dat als u volgens een paar essentiële en makkelijk in de praktijk te brengen voedingsprincipes leeft, u geen last meer zult hebben van plotselinge vermoeidheid en bijvoorbeeld maag en darmstoornissen volledig en voorgoed verdwijnen omdat uw spijsvertering een geheel nieuw evenwicht hervindt”

(Montignac, “Ik ben slank want ik eet”).

Met andere woorden ook de methode Montignac saneert in zekere zin het biologische terrein. Montignac spreekt hier duidelijk uit eigen ervaring.
De volgende punten zijn ook bij Montignac van belang:

Val niet in de handen van de commercie die rond Montignac ontstaan is. Potjes, pakken en blikken met Montignac voeding, ook uit de natuurvoedingwinkel, zijn niet vers en rauw en thuis bewerkt en moeten daarom vermeden worden.

 • Montignac staat roomboter toe. De roomboter met het keurmerk van Demeter is de beste boter die ik ken en vaak te verkrijgen in de natuurvoedingswinkel.
 • Stoom uw eten in plaats van het te koken of te bakken. De stoompan van Marion Kaplan is de beste die ik ken. (www.vitaliseur.com)
 • Gebruik alleen ambachtelijk gewonnen zeezout. Het witte Fleur de Sel uit de Camarque of uit de Vendee in Frankrijk is ook ambachtelijk zeezout. Dit zout is vaak in delicatessenwinkels te vinden.
 • Gebruik alleen spijsolie van de eerste koude persing. Olijfolie, zonnebloemolie, sesamolie en lijnzaadolie.
 • Gebruik alleen echte niet gepasteuriseerde en niet gefilterde appel of wijn azijn.
 • Schakel over op zuurdesem volkorenbrood gemaakt van biologisch verbouwd kiemkrachtig graan.

Vergeet de dagelijkse wandeling niet en let ook bij Montignac op vers, rauw, biologisch en thuis bewerkt. Het enige “voedsel” dat door Montignac uitgesloten wordt is witte suiker, puur of toegevoegd en ook in de vorm van snoep, jams consumptie ijs of frisdrank. Iets wat ik van harte met hem eens ben.

14.4) Problemen met uw gezondheid

Als u achterin de veertig bent en u begint te merken, dat er s’middags na twee uur geen werk meer uit uw handen komt, dan wordt het de hoogste tijd dat u stopt met de consumptie van zichtbare en onzichtbare witte suiker. Uw koffie gebruik ligt misschien rond de 10 kopjes per dag. U zult dat drastisch moeten beperken. Ook zult u nu echt gezonder moeten gaan eten. Als u verder nog niet echt ziek bent, dan zijn de bovenstaande aanbevelingen in veel gevallen voldoende om er voor te zorgen dat u binnen zes maanden weer acht uur per dag productief bent.
Als dat niet het geval is, overleg dan met een therapeut die verstand van voeding heeft. Als u wel klachten heeft, u heeft bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk, een beginnende suikerziekte, constipatie of andere moeilijkheden met het maagdarmkanaal of u begint wat reumatisch te worden en het Montignac dieet helpt niet of onvoldoende, probeer dan drie maanden stipt het Dr. Schnitzer dieet. Blijf onder controle van uw huisarts.

Als uw problemen ernstiger zijn, u heeft bijvoorbeeld een hartaanval achter de rug en wil een volgende voorkomen, zoek dan een orthomoleculaire arts of therapeut op voor deskundige begeleiding. Therapeuten die volgens Vincent werken zijn in Nederland nauwelijks te vinden. In Duitsland zijn ze minder schaars.

Bedenk hierbij wel dat het biologische terrein van uw lichaam alleen gezonder wordt door de juiste voeding. Voedingssupplementen vullen wel eventuele tekorten aan, maar saneren het biologische terrein slechts beperkt. Met andere woorden als u niet gezonder wil gaan eten, dan helpen voedingssupplementen maar beperkt.

We eindigen, zoals we begonnen zijn, met het citaat van Samuel Johnson.
To preserve health is a moral and religious duty, for health is the basis for all social virtues. We can no longer be useful when not well.”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


2 + = vier