13.3) Het Dieet van Dr. Kousmine

We kunnen het dieet van Kousmine onderverdelen in de volgende hoofdgroepen:

 • lijnzaadolie en zonnebloemolie van de eerste koude persing
 • verse en rauwe groenten met name als grote salades
 • vers fruit en verse noten
 • gestoomde groenten
 • volkoren granen, gekookt als pap, of gestoofd
 • eerst gekiemde en vervolgens gestoomde bonen
 • rauwe gekiemde sojabonen en granen
 • mager vlees en vis

Lijnzaadolie en zonnebloemolie van de eerste koude persing

Lijnzaadolie bestaat gemiddeld voor ongeveer 57% uit  linoleenzuur en 14% linolzuur. Zonnebloemolie bestaat voor ongeveer 68% linolzuur en minder dan 1% linoleenzuur. Linolzuur en linoleenzuur zijn zogenaamde essentiële vetzuren. Het lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken en dus moeten ze met de voeding ingenomen worden.
Zieke mensen moeten volgens Kousmine vooral koud geperste lijnzaadolie gebruiken. Weer gezond mogen ze overgaan op koud geperste zonnebloemolie. Het lichaam maakt van linolzuur en linoleenzuur zogenaamde prostaglandines ook wel eicosanoïden genaamd. Dit zijn biologisch actieve vetten met een hormoonachtig karakter. Gezien vanuit de bio-elektronica is vooral belangrijk dat deze vetzuren onverzadigd zijn. Linoleenzuur zoals dat in lijnzaadolie zit heeft drie onverzadigde verbindingen en linolzuur uit zonnebloemolie heeft er twee. Als verbindingen onverzadigd zijn, betekent dit dat op die plaatsen de elektronen heel losjes gebonden zijn. Dit soort vetzuren kunnen dus beschouwd worden als leveranciers van elektronen.

Meer in detail zegt Udo Erasmus in zijn boek “Fats that Heal Fats that Kill” (14) dat deze vetzuren onder andere betrokken zijn bij het produceren van energie en het transporteren van deze energie in het lichaam. Zij controleren groei, vitaliteit en geestelijke gezondheid. Zij spelen ook een belangrijke rol bij het onschadelijk maken van gifstoffen in ons lichaam.
Als dit soort vetzuren oxideren, verhit worden, of gehard worden met waterstof om ze smeerbaar te maken, dan kunnen ze deze en andere taken niet meer uitvoeren. Kousmine verbiedt daarom alle spijsolies die bij de persing verhit worden en alle kunstmatig geharde vetten en smeersels, zoals margarines. Tegenwoordig is er een groeiende vraag naar kwalitatief hoogstaande spijsolies en met name het aanbod van bijzonder mooie olijfolies is sterk groeiend.

Verse en rauwe groenten versus gestoomde groenten

Net zoals Dr. Schnitzer raad Kousmine aan om elke dag een grote verse en rauwe salade te eten als begin van de hoofdmaaltijd. Daarnaast staat zij echter ook gestoomde groenten toe. Dat verse en rauwe groenten volgens de bio-elektronica gezond zijn zal langzamerhand duidelijk zijn. Hier zullen we ons daarom concentreren op de vraag wat verhitten voor effecten heeft volgens de bio-elektronica. Tabel 17 spreekt voor zich. Het verhitten van de groenten zorgt ervoor dat ze geoxideerder en basischer worden.

Tabel 17 De  invloed van verhitten

Kook wijze pH rH²
Rauwe spinazie 6 716
Gekookte spinazie 8 124,5
Snelkookpan spinazie 7 28,1
Spinazie uit blik 6 227,8
Rauwe aardappelen 6 413,9
Gekookte aardappelen 7 530

De bio-elektronica noemt stomen de minst schadelijke vorm van verhitten en koken in de snelkookpan of in de magnetron als de meest schadelijke vorm. Mijn eigen ervaring met stomen in een goede stoompan, zoals die van Marion Kaplan, is dat het gewoon het lekkerst is. De groenten, de aardappelen en de vis houden hun oorspronkelijke smaak. Toevoegen van zout of sausen is niet of nauwelijks nodig als men tenminste van kwaliteitsproducten uitgaat.

Als men dus gekookte groenten wil eten, dan is het advies van Kousmine om ze te stomen. Probeer in ieder geval niet om groenten, die daarvoor niet geschikt zijn rauw te eten. Stoom groenten zoals bijvoorbeeld brokoli, bloemkool en sperziebonen en probeer niet om ze rauw te eten.
Tuinbonen worden in Nederland altijd gekookt gegeten. In Frankrijk daarentegen worden rauwe tuinbonen ook wel bij de borrel geserveerd. Rauwe tuinbonen hebben goede bio-elektronische waarden.

Vers fruit

Het verse fruit wordt door Kousmine samen met verse noten en vers gemalen granen en oliehoudende zaden in het Budwig papje verwerkt, dat s’ochtends als ontbijt gegeten wordt. Het recept vindt u in het hoofdstuk over Kousmine. In tabel 6 bovenstaand komt de waarde van vers fruit naar voren.

De waarde van vers fruit ziet de bio-elektronica vooral in het feit dat het zuur is. Hierdoor levert fruit veel protonen aan het lichaam van belang voor een juiste instellingen van het dynamische evenwicht tussen zuren en basen.

Volkoren granen

Net zoals Dr. Schnitzer vindt Kousmine het hoogst belangrijk dat er elke dag vers volkoren graan al dan niet gemalen gegeten wordt. Goed kiemkrachtig graan is zeer gereduceerd. Het levert daardoor volgens de bio-electronica de elektronen aan van belang voor een juiste instelling van het evenwicht tussen oxidatie en reductie in het lichaam.
Zoals we gezien hebben, heeft Kollath aangetoond dat graan dat tot 160 graden Celcius verhit is zijn gezondmakende werking behoudt. Granen mogen we dus wel verhitten. Wat we niet mogen doen is granen malen en ze vervolgens laten besterven (oxideren), want dan verliezen ze hun gezondmakende werking.
Kollath vertelt dat zieke ratten gevoerd met graan dat tot 160 graden verhit was hun gezondheid weer geheel terug kregen. Iets wat met voedingssupplementen niet was gelukt. Kousmine vertelt dat kuikens die gevoerd werden met vers gemalen volkorengraan zich uitstekend ontwikkelden. Als dat zelfde gemalen graan drie weken had liggen besterven, dan gingen de kuikens binnen twee weken dood.
Vraag in de natuurvoedingwinkel altijd naar kiemkrachtig graan en controleer de kiemkracht door 100 graankorrels op nat keukenpapier te leggen en te tellen hoeveel er ontkiemen. Als er minder dan 90% ontkiemt, dan is het graan niet kiemkrachtig genoeg. Toen ik nog in Nederland woonde was het niet moeilijk om kiemkrachtig graan te kopen. Tegenwoordig schijnt dat een probleem te zijn.

Eerst gekiemde en vervolgens gestoomde bonen

Kousmine schrijft voor dat er tweemaal in de week eerst gekiemde en vervolgens gestoomde bonen gegeten moeten worden. Zet bijvoorbeeld linzen in een kom 24 uur onder water, giet het water af en spoel de linzen goed. Laat ze vervolgens nog één, maximaal twee dagen kiemen. Stoom ze kort als u de witte puntjes kunt zien. U kunt ze gekiemd ook rauw eten. Andere mogelijkheden die Kousmine noemt zijn doperwten, sperziebonen, tuinbonen, en Mung bonen. We hebben gezien dat als we bonen laten kiemen, dat hun bio-elektronische waarden sterk verbeteren. Als we ze daarna kort stomen, dan doen we daar zo min mogelijk afbreuk aan en hebben toch warm eten.

Rauwe gekiemde sojabonen en granen

Net zoals Dr. Schnitzer beveelt Kousmine aan om sojabonen (Mung bonen) te kiemen en vervolgens rauw op te eten. Hetzelfde geldt voor gekiemde granen. Het kiemen verbetert de bio-elektronische waarden van de Mung bonen enorm. Bij het kiemen van granen gaan deze waarden in eerste instantie achteruit, maar ontstaan er allerlei nuttige enzymen en vitaminen.

Mager vlees en vis

Zieke mensen mogen van Kousmine gedurende drie tot zes maanden geen dierlijke eiwitten eten. Pas als het weer beter met de patiënt ging, werden mager vlees van biologische herkomst en vis kort gestoomd weer toegestaan. Gebakken vlees en vis bleven verboden.

De Kousmine vereniging geeft daarnaast nog de volgende aanwijzingen om het dieet te verbeteren

 • Vervang alle commerciële frisdranken door vers geperst vruchtensap.
 • Vervang alle witte suikers door ongeraffineerde rietsuiker of oerzoet. Het woord ongeraffineerd moet bij rietsuiker echt op het pak staan. Anders loopt u de kans dat u geraffineerde witte rietsuiker koopt die met behulp van karamel bruin gekleurd is.
 • Vervang snoep, bonbons en chocola door zongedroogd fruit, zonnebloempitten en dadels.
 • Vervang alle witte melen door versgemalen biologisch graan.
 • Vervang gebak en koekjes door zelfgebakken koekjes van versgemalen volkorengraan met koud geslingerde rauwe honing.
 • Vervang witbrood door volkorenbrood van versgemalen biologisch graan.
 • Vervang wit zout door ambachtelijk zeezout, dat bij zijn productie alleen door de zon verhit is en vermeng dat met fijn gesnipperde zeewieren.
 • Vervang groenten uit blik door verse groenten van biologische herkomst.
 • Vervang de goedkope spijsolie uit de supermarkt door koudgeperste spijsolies rijk aan essentiële vetzuren uit de natuurvoedingswinkel. Koudgeperst betekent hier dat de temperatuur bij de persing onder de 46 graden Celcius moet blijven.
 • Gebruik zo weinig melk, kaas, boter en slagroom dat uw dagconsumptie van melkvet onder de 30 gram per dag blijft.
 • Eet slechts drie maal per week wit vlees, dat kort gestoomd is.
 • Vervang hard gekookte, gebakken of roer eieren door rauwe eieren, zachtgekookte of gepocheerde eieren. Als u rauwe eieren eet, dan moet u er wel zeker van zijn dat er geen salmonella in zit.
 • Eet twee keer per week (vette) vis, die zo kort mogelijk gestoomd is.
 • Kiem uw bonen voor ze te stomen.
 • Schaf frituren, bakken, koken in water en de magnetron af en vervang dit door stomen.

Beoordeling

De keuken van Kousmine vind ik duidelijk lekkerder dan die van Dr. Schnitzer en Ann Wigmore. Plezierig vind ik het ook dat ik mager vlees en vis mag eten als ik daar trek in heb. Voor de introductie van de aardappel na de ontdekking van Amerika werd er vroeger in Europa elke dag kiemkrachtig graan gegeten. Kousmine introduceert die gewoonte weer. Kiemkrachtige granen, de grote en verse rauwe salade en de rauwe gekiemde bonen en granen zorgen er voor dat het dieet van Kousmine voldoende zuur en gereduceerd is om zieken mensen weer gezond te maken. Als ze weer gezond zijn, dan zorgt de consumptie van vlees en vis in dit dieet voor een juiste instelling van het evenwicht tussen zuren en basen en oxidatie en reductie in het aderlijk bloed. Hierdoor blijven de bio-elektronische waarden van het aderlijk bloed ongeveer binnen het gebied waardoor de perfecte gezondheid gekenmerkt wordt.

Het afwijzen van melk en melkvetten door Kousmine vind ik ongenuanceerd. We hebben bij Weston Price gezien dat de bevolking van het dal van de Loetschen in Zwitserland zijn uitstekende gezondheid mede baseerde op de consumptie van verse en rauwe melk en kaas gemaakt van verse en rauwe melk.
We hebben verder gezien dat de katten van Pottenger het uitstekend deden als ze verse en rauwe melk kregen. We hebben echter ook gezien dat deze katten gebreken begonnen te vertonen als ze gepasteuriseerde of anderszins verhitte melk kregen. In het tijdschrift Acres USA wordt gerapporteerd dat kinderen die gepasteuriseerde melk niet verdroegen, verse en rauwe melk zonder problemen konden drinken. Kalveren die de verse en rauwe melk direct bij de moederkoe drinken ontwikkelen zich geheel normaal. Als kalveren diezelfde melk drinken, maar dan gepasteuriseerd, dan gaan ze binnen drie weken dood (15).

Op ziektekiemen gecontroleerde verse en rauwe melk van koeien die normaal in de wei lopen en grassen eten lijkt daarom uitstekend voor de gezondheid. Het probleem lijkt te zitten in de verhitting door de pasteurisatie. Hier in de Languedoc in Frankrijk is het mogelijk om verse en rauwe geitenmelk te krijgen, die nog warm is van de geit en kaas, die gemaakt is van verse en rauwe geitenmelk (Pelardon). Gecontroleerde verse en rauwe melk van koeien die biologisch dynamisch gehouden en gevoed  worden, is, met name in het voorjaar als het jonge gras begint te groeien, uitstekend voor de gezondheid.

Verder vind ik de aanbevelingen met betrekking tot vers geperste vruchtensappen en het gebruik van gedroogd fruit, dadels en rietsuiker op zich wel een stap in de juiste richting. Als u echter ziek bent of zich tegen ziekte wilt beschermen, dan verdient het aanbeveling om uw immuunsysteem zoveel mogelijk te ondersteunen door zo min mogelijk suiker te eten. Dit geldt voor alle suikers. De suiker die u zelf toevoegt aan uw eten en drinken, maar ook voor suikers die verwerkt zijn in levensmiddelen. In consumptie ijs en jams zit bijvoorbeeld vaak 50% of meer toegevoegde suiker. Natuurlijke suikers zoals in rietsuiker moeten ook vermeden worden. Ann Wigmore stond slechts een beperkte consumptie van gedroogd fruit toe. Een glas vers geperst sinaasappelsap is natuurlijk best goed, maar het moeten er geen vijf worden. Enkele stuks rijp fruit per dag blijven uitstekend voor de gezondheid. Ik roep in de herinnering dat als slechts 10% van de calorieën als suikers gegeten worden, dat dan de activiteit van het immuunsysteem al met 50% afneemt. Als u zich tegen ziekte wilt beschermen of als u ziek bent dan is het zaak dat uw immuunsysteem zo goed mogelijk werkt (16).
Met betrekking tot de consumptie van suiker hebben we bij Weston Price gezien dat de bevolking van sommige eilanden van de Buiten Hebriden na de introductie van suiker en wit meel zo ernstig tuberculose kregen, dat soms meer dan 50% van de bevolking overleed.
Al in 1951 werd vermoed dat de consumptie van suiker een belangrijke rol speelt bij het vatbaar worden voor een ziekte als kinderverlamming. De arts Benjamin P. Sandlers meldt dat in 1938 alleen apen experimenteel besmet konden worden met polio. Bij andere dieren lukte dat niet. Met name konijnen waren totaal resistent tegen elke poging om ze met polio te besmetten. Bij deze konijnen werd de bloedsuikerspiegel kunstmatig verlaagd. Vervolgens bleek het mogelijk om de konijnen niet alleen met polio te besmetten, maar ook met andere ziektes waar ze normaal totaal resistent tegen waren. Aansluitend werd aangetoond dat bij mensen die een dieet aten waar geen suiker of zetmeel uit geraffineerde melen in zat de bloedsuikerspiegel stabiel op een hoog niveau bleef. Als aan dit dieet vervolgens suiker en wit meel toegevoegd werd, dan steeg de bloedsuikerspiegel eerst sterk om vervolgens sterk te dalen, hetgeen de besmetting mogelijk maakt (17).

VERVOLG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


acht × 2 =